fbpx
Skip to content

10 gode grunner til å føde hjemme

Når jeg får spørsmål om hjemmefødsel, noe jeg gjør relativt ofte, kommer jeg selvfølgelig inn på hvilke fordeler det kan være ved å føde hjemme som alternativ til sykehus.

Selv om vi i Norge har fritt sykehusvalg og også kan velge å føde hjemme, er ikke hjemmefødsel veldig utbredt. Jeg opplever også at det er relativt få som snakker om det i sosiale medier og ellers, derfor ble jeg inspirert til å lage en liste med 10 viktigste fordelene med hjemmefødsel slik jeg ser det

Kanskje du finner noen gode grunner til å sjekke ut egne muligheter til å føde babyen i hjemlige omgivelser, eller få idéer og tanker rundt fødsel du kan ta med deg i planleggingen og forberedelsene av din fødsel uansett om det er hjemme eller på sykehus.

10 gode grunner

1. Samme jordmor i svangerskapet, under fødsel og den første tiden etter.

Den første og mest åpenbare grunnen til å føde hjemme er forutsigbarheten og tryggheten ved å vite at du har samme jordmor å forholde deg til i alle fasene. Siden hjemmefødsel er noe du må arrangere med privatpraktiserende jordmor er det ikke tilfeldig hvem som er på vakt når du føder. Du forholder deg til én jordmor som kjenner deg godt fra tiden i svangerskapet. Du trenger derfor ikke bruke energien din på å bli kjent og kan ha fokus på å slappe av.

Les om hva Helsedirektoratet sier om hjemmefødsel.

2. Åpen linje til jordmor i svangerskapet og døgnåpen konsulenttjeneste rundt termin.

Ubegrenset tilgang til jordmor er en ønskesituasjon for deg som venter barn. Det dukker opp mange spørsmål underveis i svangerskapet og det er ikke alltid du blir beroliget eller klokere av å google. Å kunne kontakte din private jordmor, en fagperson som kjenner deg og din situasjon når du har behov for det er ren luksus.

Eksempelvis blir de fleste veldig usikre på om fødselen er igang. Da kommer jordmora hjem til deg og sjekker. Kult eller hva?

3. Kort (les: ingen) reisevei

Du skal ingen steder. Det betyr også at du får fred og ro i starten. De fleste som skal reise til sykehuset opplever at denne forflytningen midlertidig stopper riene og den belastningen slipper du ved å føde hjemme. Det er ingen grunn til å bekymre seg for å reise ut på natta i dårlig vær eller stå fast i trafikken. Og viktigst; ingen fare for fostervann i bilsetet ;D

4. Skreddersydd fødsel

Planleggingen foregår over tid og opplegget “skreddersys” deres behov. Jordmora har oversikten og sørger for at alt foregår innenfor trygge og medisinsk forsvarlige rammer.

5. Ingen strenge regler

En hjemmefødsel ivaretas i tråd med nasjonale retningslinjer for hjemmefødsel. Det er likevel ingen faste prosedyrer hjemme slik det er på sykehus og jordmora har større rom for å bruke god tid siden hennes eneste fokus er deg og babyen din. Dette gir fine muligheter for en uforstyrret, trygg og god fødsel. 

6. Du har regien

Fødsel hjemme er en privat hendelse hvor du, barnet og mannen/partneren er i sentrum. Dere kan velge hvor og hvordan barnet skal bli født. Du kan være veldig kreativ eller ta det helt ned til en veldig personlig og intim opplevelse.

7. Valgfritt publikum

Du står helt fritt til å velge hvem du vil ha med på fødselen. Mange ønsker å være alene med jordmor, noen har med foreldre eller andre slektninger.

Om babyen som skal komme til verden har små søsken som venter spent er det ingen ting i veien for at de også kan få være der om dere og barna ønsker det.

8. Barseltiden hjemme

Å ha tid sammen som en nybakt familie i ro og fred er ingen selvfølge. I mange tilfeller må partneren reise hjem kort tid etter fødsel og mange velger hjemmefødsel bare på grunn av dette. Det å krype opp i dobbeltsengen med den nyfødte babyen sammen, er en lykke for de som opplever det. Har man barn fra før slipper man å være borte fra dem og kan dele opplevelsen så mye eller lite man ønsker. Det er en helt annen ro og ofte en bedre seng hjemme, noe som gjør det lettere å sove. 

9. Jordmor hos deg under hele fødselen (og etter)

Jordmora blir hos dere under hele den aktive delen av fødselen eller mer om ønskelig. Hun blir hos dere minst to timer etter, eller lenger om det skulle være behov for det. I noen tilfeller har jeg blitt over til neste dag som en sikkerhet.

Frokost med ny baby er superhyggelig!

10. Tett oppfølging, råd og ammeveiledning etter fødsel

Etter fødsel organiserer og ivaretar jordmor det nødvendige etterarbeidet og kommer på barselbesøk. Som før fødselen er tilgangen på jordmora deres en viktig bonus. Åpen linje på mail og mobil i dagene etter fødsel for ammeveiledning og andre spørsmål som dukker opp er en selvfølgelighet og etter alt dere nå har vært igjennom er det ingen tvil om at dere kjenner hverandre godt og ingen spørsmål er for dumme.

Dine ønsker er jordmoras lov 😉

Håper denne kortfattede listen gav litt mer innblikk i fordelene ved å velge hjemmefødsel. Om du sitter inne med tanker, spørsmål eller andre argumenter jeg ikke har tatt med tar jeg imot kommentarer. Denne lista tåler å bli enda lenger 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.