fbpx
Skip to content

Fødselforberedende kurs er smart!

Fødselskurs for alle - Jordmor Aina Wendelborg

Tid er relativt, men for de fleste går dagene veldig fort. Vi fyller dem til ofte randen og kaller det tidsklemma. For deg som er gravid starter en helt egen tidsregning, i tillegg til den vanlige. Det er livet før og etter termin. Til nærmere du kommer termin, til oftere dukker fødsel opp i bevisstheten. Kanskje kommer tanken på om du trenger fødselsforberedende kurs eller ikke. 

I starten kan fødsel virke fjernt, men én dag blir det brått litt mer virkelig. Det går opp for deg at det kanskje ikke er så lenge til. Det er rart det der!  Det melder seg tanker, følelser, drømmer og du blir en svamp på fødselshistorier.

Det er individuelt hvordan det oppleves, men det er naturlig å kjenne på ulike følelser. Det er alt fra panikk eller skrekkblandet fryd til lett spenning, særlig om du aldri har født før, men uansett. Dette er fødselens natur og ingen fødsel er lik.

«The Good News» er at det ikke er noen grunn til å bli værende i usikkerheten og ambivalensen. Tiden er moden for et fødselsforberedende kurs med positivt fokus på den flotte begivenheten det er å føde babyen. Men også på dine beste muligheter som fødende i dag. 

Det er ingen grunn til å nøle med fødselsforberedende kurs. Det er rett og slett smart!

 

Men min erfaring er dessverre at altfor mange tror de ikke kan påvirke fødselen og ikke tror de har noen forutsetninger for det. Mange ser ikke vitsen med å gjøre noe selv på forhånd og tenker det er best å overlate fødselen til «ekspertene» ( les: leger og jordmødre). Det er ikke helt feil å tenke at du møter dyktige fagpersoner som bidrar til en trygg fødsel, men det er noen superviktige nyanser her du ikke burde overse.

 

 Hvorfor fødselsforberedende kurs?

Fødsel er helt ulikt alt annet medisinsk. Du er faktisk eksperten på deg, din kropp og din fødsel – selv uten at du har født før. Du ønsker garantert ikke å overlate fødselen din helt og holdent til tilfeldighetene, om du kan unngå det. Da hadde du ikke lest dette.

Du kan og bør påvirke fødselen din. Egen fødselsforberedelse gir deg det ingen andre kan. Forberedelse og åpent sinn går hånd i hånd.  Når det gjelder fødsel er det lurt å ha to tanker i hodet samtidig i forberedelsesfasen.

Det gjør fødselsforberedende kurs til et «must» slik jeg ser det. Her får du tipsene og verktøyene du trenger for å kunne greie begge deler og som kan gjøre den store forskjellen på din fødsel.

Dette er et kurs for deg som er gravid, stadig oftere tenker på fødselen uavhengig av om du ønsker å føde på sykehus eller hjemme, er førstegangsfødende eller ønsker en ny sjanse, har tanker om å føde naturlig og gi babyen den aller beste starten.

 

Jeg har vært jordmor lenge og husker at Google danket ut de tradisjonelle fødselsforberedende kursene med hjemmebakte kringler og gode jordmor-historier. Kurs var «ut» og sant nok, mange av dem hadde uten tvil gått ut på dato. Men det betyr ikke at det fortsatt er sånn. Jeg vet at fødselsforberedende kurs som er oppdatert og tilpasset dagens føde/barseltilbud, er gull verdt. 

Fødselskurs i Drammen med Jordmor Aina Wendelborg

 

Min erfaring at de fleste gravide er veldig oppdaterte på svangerskapet. Med fødsel er det annerledes. Det er da heller ikke like enkelt å lese seg opp på fødsel, siden det er individuelle forskjeller når det gjelder muligheter og begrensninger. Paradokset er at det likevel er det god grunn til å forberede seg med utgangspunkt i, hvem du er og hva du generelt har behov for. Men også hvordan du må ha det for å kjenne deg trygg og ivaretatt.

Dessuten ønsker mange å føde mest mulig naturlig, med alle de fordelene det har. Da er kurs med fokus på hvordan du selv kan bidra til at det normale forblir naturlig hele veien, ekstra verdifullt. Et kurs gir gode muligheter for akkurat det og er et godt supplement til svangerskapskontrollene.

Være sammen og opptatt av det samme, er både gøy og nyttig. I en gruppe vil det alltid være andre som stiller de spørsmålene du ikke visste du lurte på.

 

Som jordmor sitter jeg på viktig informasjon om mulighetene og begrensningene for deg i dagens fødesystem. Jeg kan derfor guide deg med tanke på retningslinjer og prosedyrer som gjelder på fødeavdelingene eller ved hjemmefødsel og valg du har. I tillegg til alt annet som bidrar positivt til fødselen din, som hvordan kroppen jobber best, hva som gavner babyen underveis, hva som gjør partneren din tryggere og masse mer.

Poenget med forberedelse er ikke å vite i detaljer hva du skal gjøre på forhånd. Det er aldri målet. God fødselsforberedelse er først og fremst å styrke tilliten til dine egne iboende «føde-skills”, så du vet hva du og ingen andre kan bidra med.

Troen på fødsel og hva du trenger for å hengi deg til naturkreftene og ditt iboende fødsels-talent, krever litt kunnskap om den naturlige fødselsprosessen. Dessuten er det gull verdt å vite om mulighetene og konsekvensene av de valgene du har. Mange blir overrasket over sammenhenger de ikke ante noe om og drar virkelig nytte av det selv.

 

Fødselforberedelse – din viktigste investering 

Det er ingen hemmelighet at min store lidenskap er å snakke med gravide, veilede og inspirere! Derfor er fødselsforberedende kurs med fokus på naturlig fødsel, et av mine store satsningsområder. Jeg har i tillegg til å utvikle nettkurs, lokale fødselsforberedende kurs i Drammen og Tinn i Telemark. I tillegg kurser jeg der det måtte være interesse, om det så er en flyreise unna.

Fødselsforberedende kurs kan bli din viktigste investering og jeg bidrar gjerne for at du skal få den aller beste fødselsopplevelse.

 

Det slår meg stadig hvor ulike vi mennesker er og jeg ønsker å veilede både de som har tanker rundt dette med naturlig fødsel og som ikke ønsker unødvendig medisinsk intervenering (= inngripen i det naturlige forløpet). Men også gravide som kjenner på stresset, ikke vet hva de går til, er engstelige og trenger gode innspill og verktøy for å kunne takle fødselen på best mulig måte.

Det finnes ingen fasit på fødsel eller «perfekt» fødsel, men med støtte og noen verktøy underveis er jeg overbevist om at du vil kunne føle deg mye tryggere i situasjonen. Konsekvensen kan bli at du får oppleve noe ubeskrivelig vakkert. 

Et fødselsforberedende kurs for deg som er tiltrukket av en mest mulig normal og ukomplisert fødsel, men trenger å vite mer om hva du kan forvente og hvordan du skal forholde deg for å takle fødselen din best mulig, uansett hvordan det blir.

 

Jeg var selv usikker før min første fødsel. Husker godt at jeg traff en jordmor som underviste på sykepleierstudiet og som rakk å så noen gode frø før det var for sent. Det var i alle fall nok til at jeg fikk tro på at jeg kunne komme til å klare fødselen uten Petidin (morfin) de fleste fikk rutinemessig på den tiden og som dopet ned både mor og baby. 

Jeg hadde sett konsekvensen av denne praksisen som ung sykepleierstudent på fødeavdelingen. I tillegg fikk jeg høre mange historier fra kvinner som knapt husket fødslene sine og var triste for det. Jeg var derfor erklært motstander og ennå mer opptatt av naturlig, aktiv fødsel med alle sanser inntakt. 

Men når jeg nærmet meg egen termin og fødsel, var det ikke nok med en liten samtale i gangene på sykepleierskolen og fødselsforberedende kurs var mangelvare. I ettertid ville jeg gitt alt for å fått mer av det som kunne fjernet noe av frykten. Det eneste jeg tenkte på var at babyen og jeg skulle komme oss helskinnet gjennom det. Men jeg tvilte på om det kunne gå bra og hvordan jeg skulle greie det. Jeg var rett og slett ganske usikker og engstelig, som de fleste andre som aldri har født. 

Tre fødsler senere, en jordmorutdanning og mange års erfaring med å ta i mot babyer har gitt meg et solid grunnlag for å dele. Det gjør at jeg har en unik mulighet til å bidra til å gi andre kvinner tilgang til den tryggheten jeg selv søkte som gravid og nybakt mor. 

 

Fødselskurs i Drammen med Jordmor Aina Wendelborg

 

 Kurstemaer

På kurset vil vi ta opp temaer som er viktige og gjør det lettere å håndtere rier og hengi seg til opplevelsen. Dette er kort oppsummert hva vi går igjennom:

 • Fødsel – naturlig jordnært og samtidig magisk.
 • Naturlig fødsel
 • Muligheter, fordeler, ulemper og konsekvenser.
 • Innstilling, forventninger og ønsker.
 • Fødselens start. 
 • Fødselens 3 faser.
 • Bruke dine instinkter.
 • Hvordan takle fødselssmerte.
 • Lindring – fordeler og ulemper.
 • Muligheter og valg du har.
 • Partnerens rolle. 
 • Første minuttene med baby.
 • Barsel – være forberedt.

Jeg brenner for å dele mine erfaringer med deg som vil investere i fødselen din – det viktigste i livet.

 

For meg er fødsel noe av det største jeg har opplevd som kvinne, selv om opplevelsene er veldig ulike og krevde meg til ytterpunktet på ulikt vis, ville jeg aldri unnvært det!

Fødselen er viktigere enn det meste annet, slik jeg og mange andre ser det etter å ha levd noen år. Det er både fullt mulig og smart å ta litt styring, som jo er normalt i andre situasjoner i livet. Du lar ikke andre velge for deg når du planlegger bryllup, bolig, utdanning, jobb eller kjæreste.

Selv om du er åpen for innspill, vil du sannsynligvis like å velge det som kjennes mest riktig for deg og dere som par. Fødsel er ikke noe unntak, selv om det lenge har vært en generell oppfatning at fødsel er uforutsigbart og egentlig ikke mulig å planlegge. Det er den passive holdningen som gjør deg til en pasient i fødsel. Det er ikke nødvendig og det kan du unngå ved å ta noen grep.

Du trenger ikke la tilfeldighetene råde fullstendig.

Du kan påvirke fødselen din aller best ved å være godt forberedt og derfra ha et åpent sinn. Det gjelder alt i livet og absolutt i fødsel. Jeg brenner for at du skal få oppleve fødsel som den fine og ubeskrivelig vakre opplevelsen den kan være.  Jeg vet det er mulig og sjansen er større med litt smart forberedelse som ivaretar både deg, babyen og partneren din.

Sees gjerne på kurs:D  

Se mer om kurset, priser og påmelding!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.