fbpx
Skip to content

Jordmor på høye hæler

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker sko, og gjerne de med litt høy hæl. Jeg nyter enhver anledning jeg kan ta på et par tynne stiletthæler som gir meg den gode feminine følelsen jeg liker så godt. Du vet de fine skoene som står og venter på en anledning, de som gir et løft til antrekket og høyden. Slett Ikke så dumt med kun 160 cm over bakken.

For en stund siden var det en gylden anledning til å velge nettopp disse. Jeg var invitert i bryllup. Som vanlig var det umulig for meg å unngå å snakke om fødsel. Det er alltid noen som snapper opp at de står der med en jordmor, selv om hun er aldri så godt kamuflert på høye hæler og knallrøde lepper. Det skal sies; jeg liker det jo, å fremsnakke fødsler. Bryllup er ikke noe unntak.

Det er i disse settingene jeg må passe meg for å holde meg til samtalen og ikke ende opp med å holde fødselskurs. Jeg er så utrolig lett å dra utpå når jeg blir engasjert. Det av den enkle grunn at jeg har et stort og brennende engasjement for at kvinner og babyer skal få oppleve fødslene så bra som overhode mulig. I tillegg liker jeg å snakke. Det er heller ingen hemmelighet. Med denne kombinasjonen, er det umulig å holde inne.

Fødsel blir ofte et hett tema. Folk elsker å snakke med en jordmor om fødsel, og jeg elsker å dele erfaringer om det viktigste av alt.

Det som ofte overrasker meg i disse samtalene er at det er som om vi ikke helt fatter at vi lever i et av verdens beste land. Også når det gjelder det å føde. Det har aldri har vært tryggere å føde barn enn nå i vår tid. De aller fleste synes det er mindre skummelt å sette seg i bilen å kjøre, selv om det er mye mer risikofylt enn å føde. Det er vel bare å innse at dette er en konsekvens av en tvilsom fødsel- og kvinnehistorie som ennå ligger som en skygge over oss. Det fortsatt for lite fokus på hvor trygt det faktisk er å føde og hvilke muligheter hver enkelt har til å påvirke sin fødsel. Mitt inntrykk er at mange håper det beste, men frykter det verste. Hva med å gi fødselen tilbake til hun som kan det aller best?

Jeg kan snakke meg varm om det fine ved å kunne bruke dagens muligheter maksimalt. Om fordelene ved å ta i bruk mer av det kvinnen har naturlig i seg. Å forebygge ved å redusere stress og dermed komplikasjoner som oppstår når kvinnen blir engstelig og ubevisst lukker seg. Hvor superviktig det er å kunne ha fokus på å slappe av, gi seg hen og gå inn i fødsel med full tillit.

Dette handler om kjærlighet og varme, for uten det kan ikke kvinnen åpne opp og slippe babyen ned gjennom fødselskanalen og ut i verden. Hun trenger at de rundt seg har klokketro tror på hennes iboende evne til å føde, og er med henne hele veien uten å være i veien for hennes behov og utfoldelse.

I årevis har fødende kvinner blitt sykeliggjort. De har blitt omtalt som pasienter, også friske kvinner med helt normale svangerskap. Det har gått på bekostning av det myke, det feminine som får kvinnekroppen til å fungere optimalt i fødsel. Det har også gått på bekostning av troen på at kvinner kan føde barn. Kvinne-visdommen er mer eller mindre neglisjert og står i fare for å bli borte.

Det er gull verdt å vite hva som skal til for å oppnå det fineste av alt, en trygg, rolig og myk fødsel. Jeg tror også dette er grunnen til at kvinner tar opp temaet med meg i alle mulige sammenhenger. Fødsel setter sine spor!

Jeg har selv født 3 ganger og vet også fra de erfaringene hva det handler om. Fødsel kan knekke deg og det kan gjøre deg hel og sterk. Det preger deg for resten av livet og påvirker deg i alle sammenhenger, både som mamma, kjæreste og yrkeskvinne.

 

Jeg liker det engelske utrykket, empowering women og bruker det for alt det er verdt i de fleste sammenhenger, med eller uten høye hæler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.