fbpx
Skip to content

Nyttig om starten på fødselen

 • by


Starten på fødselen eller falsk alarm

Du vil garantert ha nytte av å vite litt om starten på fødselen. Fordi den er superviktig for resten.

Først vil du mest sannsynlig være usikker på hva du kjenner og hva du bør gjøre. De aller fleste er usikre. Så vær forberedt på det du også, enten du er førstegangs eller har erfaring. Det er sånn det er. 

For falsk alarm er veldig vanlig. Det er ikke uvanlig med 4-5 ”falske” oppstarter. Bare tiden vil vise deg om det stopper opp eller om riene øker på. På et tidspunkt vil du ikke vær i tvil. Men hva gjør du i mellomtiden?

Slapp av!

Kan du bare vente og se det an? Vel det kommer an på. Men de fleste kan det. Derfor er det fristende å si; slapp av! 

Mange bekymrer seg for styrtfødsel. Jeg får faktisk ofte spørsmål om det. Men starten på fødsel er sjelden som på film eller som på forsiden av avisene. 

Babyen detter ikke ut! 

Det skal vanligvis mange rier til. Timene går unna fra man merker de første signalene. Kun de færreste har styrtfødsel. Men dersom fødselen skjer superfort, som den jo kan gjøre, er det mest sannsynlig en flergangsfødende med tidligere rask fødsel. Da vil man være forberedt. Jordmor snakker om dette individuelt på svangerskapskontrollene. 

Jeg opplever at alt for mange førstegangsfødende og særlig partnere går med ubegrunnet bekymring for akkurat dette, så det måtte nevnes. 

 

Rier eller vannavgang først?

Det er spennende. Man vet aldri. Begge anses som sikre tegn på at fødselen er i gang. Men du vil aldri kunne vite dette på forhånd. Kvinner som føder flere ganger, kan oppleve forskjellig fra gang til gang. Men dersom du er førstegangs til termin (37-42 svangerskapsuker) vil det mest sannsynlig være «hipp som happ» om det blir rier eller fostervann først. Ved vannavgang vil det da gjerne være en veldig liten mengde fostervann som kommer, både i starten og underveis. Usikkerhet igjen! Du må være forberedt på tvilen. Du vil kunne stusse på om det virkelig er fostervann. Det er helt ok.

Dette er litt av «gamet». Så ta det med ro. Dersom du er i tvil, skal du alltid uansett ta kontakt med jordmor for å legge en plan.

Generelt, dersom det skulle være en vannavgang uten rier og fostervannet er uten farge, kan du i prinsippet følge de fleste tipsene for avslapning. Unntakene er samleie og bading. Disse aktivitetene bør du i så fall vente med til du har rier i tillegg. Vit også at det kan ta sin tid fra det er vannavgang til riene starter. Det er helt normalt.

Avslapning er viktig

Det kan som sagt være avgjørende for resten av fødselsforløpet at du slapper av og ikke stresser i startfasen av fødselen. Husk det om du glemmer alt annet. Avslapning er en nøkkel! 

Venter du ditt første barn vil overgangen til aktiv fødsel kunne ta 2-3 døgn. Det er variabelt hvor lang, slitsom og smertefull modningsfasen eller latensfasen blir. Ikke forvent at skjer så mye med antall cm i denne delen av fødselen. Ingen rier er bortkastet uansett. 

Modningsrier mykner opp. Myk og moden livmorhals og en tynnere nedre livmor, er GULL!

Det er litt gammeldags å tenke for mye på cm. Vi vet nå at det betyr lite for hvordan fremgangen videre i fødselen blir. Stol på kroppen og din egen syklus. 

Så hva mer er lurt å gjøre i starten?

Tips 

Unngå å mase med å få fortgang på fødselen. Løpe i trapper sliter deg ut. Stresse ned er tingen. Det gjelder også partneren, din viktigste support. Stress smitter. Slapp av og stress ned alt dere kan, selv om det kan være lettere sagt enn gjort.

Likevel. Gjør så godt du kan. Samle krefter. Vi vet mye mer nå om hva avslapning og velvære gjør positivt for rier og fødsel. Spa-følelsen er supernyttig!

 • Fokuser minst mulig på riene
 • Gjør kun det som får deg til å slappe av
 • Spis/drikk
 • Se en film, gjerne en komedie
 • Småsov
 • Dusj/bad
 • Musikk
 • Pust
 • Legg deg/beveg deg
 • Kod deg
 • Fotbad
 • Massasje
 • Podcast
 • Spør jordmor
 • LYTT til kroppen. Du vet best! Innerst inne.

 

Hvor lenge kan du bli hjemme?

Mest sannsynlig har du planlagt å få babyen på fødeavdeling. Da skal du forflytte deg og aller helst før riene blir for heftige. Fordelene med å være hjemme under modning/latensfase/tidlig åpningsfase er kjempestore (for de aller fleste;)

Jeg snakker MYE om dette temaet med gravide og fødende. Det er ingen fasitsvar. Bare masse nyttig info. Sjekk også gjerne ut podcasten «Nytt liv». Her får du mine beste tips til å håndtere den første delen av fødselen hjemme. Der snakker jeg også om de som ikke bør drøye med å reise inn +++.

Dersom du skulle være veldig usikker når du kommer så langt, ikke nøl med å kontakte jordmor på det stedet du har fødeplass eller skaff deg din egen jordmor på nett. En jordmor du har snakket med flere ganger, vil kjenne deg. Da kan du enkelt konferere når behovet melder seg, også natterstid. eller i helger. Det kan være akkurat det du og partneren din trenger for å senke skuldrene.

Masse lykke til med modningen. Husk det kommer en baby til slutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.