Fordelene med vannfødsel

Stadig flere får øynene opp for å føde i vann. Det å oppleve velværet ved å synke ned i et varmt bad og kunne bevege kroppen fritt fra tyngdekraften er rett og slett gull i fødsel. Fødsel i vann er virkelig verdt å sjekke ut. Vurdere gjerne vannfødsel som et alternativ når du skal føde babyen din. Som jordmor har jeg tatt imot mange barn i vann og anbefaler det på det varmeste.

Hvilke fordeler har vannfødsel?

  • Skjermet, skånsomt og fredelig.

  • Behagelig følelse (om du liker deg i vann selvsagt).

  • Lett å bevege seg (om badekaret er stort).

  • Lettere å slappe av også mellom riene.

  • Betydelig smertelindring.

  • Reduserer behovet for medikamenter og intervensjoner.

  • Reduserer rifter og episiotomier (klipping).

  • Kortere fødselsforløp.

  • Mange mener å oppleve mer kontroll.

  • Myk og nydelig start for babyen.

Fødsel i vann er stadig mer vanlig. Mange opplever vann så positivt at de foretrekker å oppholde seg i badekaret eller fødebassenget mest mulig og ofte gjennom store deler av fødselen, og til slutt føde babyen der. Dersom du av ulike grunner ikke kan eller vil føde der, kan det fortsatt være deilig avslappende, og lindrende i latens og åpningsfasen.

Svart-hvitt-bilde av gravid kvinne i fødebasseng. Jordmor lytter på magen med dopler.

Foto: Eva Rose

Hvem kan føde i vann?

Kriteriene for å føde i vann kan variere fra fødested til fødested. Du bør sjekke ut hva som gjelder der hvor du vil føde. Det handler både om din aktuelle situasjon og tilgjengelighet. De fleste fødeavdelinger har en eller flere fødestuer med bad/fødekar og ofte en eller flere jordmødre på vakt, som tilbyr vannfødsel om det er et basseng ledig. Men dette varierer. Undersøk gjerne dette litt i forkant av fødsel, dersom det oppleves viktig for deg.

Dersom du velger hjemmefødsel er du allerede sjekket ut på de kriteriene som også vil være viktig for å kunne få føde i vann. Da vil det være naturlig å ta det opp med jordmoren din i den øvrige planleggingen av fødselen. Det er mulig å skaffe seg et fødekar som monteres på stedet og i det rommet hvor du ser for deg fødselen vil være. Mange foretrekker å kjøpe og enten selge det eller bruke det som badebasseng til barna senere. Noen jordmødre leier ut basseng og da kjøper du bare beskyttelsestrekket.

Generelle kriterier for vannfødsel vil være:

💧At du er frisk gravid.

💧Et ukomplisert svangerskap.

💧Du er gravid med ett barn som ligger i hodeleie.

💧At fødselen starter til termin (37+0 til 40+10*).

Jeg har tatt imot mange barn i vann både hjemme og i fødeavdeling. De kvinnene som velger dette, beskriver det som en lettelse å komme i vann og er ofte veldig begeistret for opplevelsen. Mange ønsker vannfødsel igjen ved neste fødsel.

Er du nysgjerrig på vannfødsel, finnes det utallige klipp på YouTube. Har du lyst til å se en nydelig vannfødsel hvor jeg var så heldig å være jordmor. Sett av 10 min til denne episoden i Aftenpostens dokumentarserie om Fødselsfotografen Eva Rose. Episoden viser Tanmaja som føder lille Alvira i vann hjemme.

Har du tanker og spørsmål om vannfødsel, hjemmefødsel og andre temaer rundt fødsel, ta gjerne kontakt med meg for en prat via kontaktskjemaet, Instagram eller Facebook.

Forrige
Forrige

Induksjon: "Å bli satt i gang"